EMILIA

Den nya månen

Publicerad 2009-11-30 20:07:40 i Allt & inget



Ja, jag glömde ju berätta om bion, men allt jag kan säga är naaaaaaw.
Hur kan man låta bli att gilla den med Rob's fina kommentarer? Snuffen.
Japp, jag är med i team Edward. Puss

HEAVENCANWAITWE'REONLYWATCHINGTHESKIES

Publicerad 2009-11-30 19:39:18 i Allt & inget

Imorgon har jag bara en lektion i skolan, det känns som att det är chillsation just nu alltså. Så jag vet inte riktigt hur jag ska spendera mina dagar eftersom alla mina vänner har massa plugg. Hm.. Man kanske borde plugga sånt som borde vara klart efter lovet trots allt.. Bleh.

Eller så köper man klart alla julklappar och njuter av att det snart är jul. På söndag ska vi baka pepparkakor hos mormor & morfar som en gammal tradition. Tihi. LÄNGTAR! Och det är bara måndag..

PAJAS

Publicerad 2009-11-30 19:19:33 i Kärlek



måste bara säga att jag inte vet
vad jag ska säga för att uttrycka
mina känslor för dig. OCH E HAN
INTE GALET SNYGG?! hehehehhe.

IFIMADEITHEREI'LLMAKEITFURTHER

Publicerad 2009-11-30 19:18:19 i Allt & inget



Att hitta på julklappar åt killar är bland det svåraste som finns. Parfym,
slips, deodorant, musik, eller ett klädesplagg. Allt känns så.. använt.
Vad ska man då hitta på? En bok till pappa? Nej. I år blir det inget alldeles
genomtänkt då den enda som varit snäll iår är jag själv. SÅKLART!

NY MÅNE PÅ INGÅNG

Publicerad 2009-11-29 15:43:29 i Allt & inget



Ska städa mitt sista i rummet och sen börja göra mig klar för lite biomys
med syster und Emelie. really nice. Filmen som ska ses är nya twilight,
hehehe det kan bli trevligt må jag säga...........
Nu: bääääädda!

:)

Publicerad 2009-11-29 12:57:33 i Allt & inget

Det är lättare att skriva på bloggen om man är ledsen, men jag orkar inte vara ledsen för att allt är för underbart för det. Så ni kan få en låt av mig istället. En trevlig första advents låt! Wooohoo.

friday i'm in love

Publicerad 2009-11-27 09:04:44 i Allt & inget

GOD MORGON! :)
För det är just det det är, en nice fredagsmorgon. SOL, jag ääääälskar sol. Det får mig på så bra humör, otroligt bra humör. Tydligen ska jag på bio på söndag och ikväll ska jag hang out med the bfriend. Men annars är det chillsation vad jag vet. Galet skönt! Nya brillorna är på plats också, awesome. Men nu måste jag springa till bussen. Hoho!
Puss

feel my heartbeat

Publicerad 2009-11-25 22:43:33 i Allt & inget

Ska gå och lägga mig, alldeles för sent igen. Bleh min doktor har rätt. Har bara ätit middag en gång den här veckan, och lunch detsamma. Vad äter jag, när sover jag, när rör jag på mig? Inte bra. Jag dör nog snart. Hihihihih. Allt är ditt jävla fel. :)

Äntligen känns det bättre med pappa. Vi har pratat och jag har sagt allt jag känner. Inte för att någon bryr sig, men det är viktigt för mig. De var sugna på ett hus i Tullinge which was very nice och jag blev riktigt taggad på det, men men.. Det blir som det blir.

Sov gott läslusar!

wednesday

Publicerad 2009-11-25 11:25:44 i Allt & inget

Jag har hittat min drog. Drog, drog drog.. Det var Caroline som drog ner mig i träsket. Nu ska jag kissaaahhh. Pusssssss

i feel safe when i am with you

Publicerad 2009-11-23 19:28:23 i Allt & inget

JAAAAAHAAA!? Alltid är det visst så att lilla jag har skrivit ett superfint inlägg, funtar på att lägga upp en bild och tänker "ahmen visst bjussar vi på en bild idag vaaa!" när fucking jävla utforskaren hela fucking jävla tiden hakar upp hela fucking jävla datan. fucking jävla skit asså!

hehehehehehehe. inte min dag idag. MEN lussebullar finns det allt. jag vill bara ha julmust. maaaammaaaa??:(:(:( nee cheer up, på söndag är det första advent. wiiiho. älskar advent, lite ljus i denna mörka årstid. i vanliga fall brukar det vara kallt nu också, åtminstone frost, det kan det ju till och med vara i september. men när jag tänkte på det tror jag inte jag sett frost på hela hösten? eller bilar som behöver skrapas? konstigt. men det vill jag i alla fall ha nu?

2 cool 4 school

Publicerad 2009-11-23 09:04:03 i Allt & inget

Sitter i skolan, vilket jag gjort i en timme nu, börjar inte förrän om 25 minuter. Jag och Joseful sitter och pluggar om sexualbrott mot underåriga, intressant men läskigt. Vi är så duktiga så! Nu funderar jag på att gå ner och köpa en kopp te. Wiho. En hemsk dag väntar.
Pussi

hej!

Publicerad 2009-11-19 20:58:18 i Allt & inget

och att det till och med gör ont i njuren (?) när jag andas? hehehehehe om jag dör var det kul att lära känna er :D förresten, gympa suger.

kul grej!

Publicerad 2009-11-19 20:43:26 i Allt & inget

just det glömde berätta att jag skrek på en mcdonalds arbetare också.
har nog diagnoserats som tourettes nu.

So we snuggle close in the darkness And keep each other so warm

Publicerad 2009-11-19 20:17:13 i Allt & inget

Oj vilken dag. Har haft två nålar instoppade i min kropp idag, en som tog blod och en som injicerade svinisvaccinet, jag har haft en häftig diskussion med mina inriktningslärare, tårar har fällts, skratt har ekat och vänster armen ömmar. En jobbig, händelserik och konstig dag. Men det var kul, haha. Kommit fram till att jag under veckodagar äter ca 1000 för lite kalorier än jag borde (?) om nu detta är möjligt. Börjar oroa mig mer och mer för att det är något knas på mina njurar. Det gör ont dagligen, som tur är tog jag ju prover idag och ska till läkaren på tisdag. Bra att passa på innan det börjar kosta också :)

Imorgon är det, äntligen, fredag. Efterlängtat som FAN! Det ska bli nice nice nice. Måste städa mitt rum också, jobbigt. Borde verkligen plugga klart min gympauppgift, men har verkligen tappat studiemotivationen. Bläh. Får väl unna mig något om jag blir klar.

idag är en SÅN dag

Publicerad 2009-11-18 18:41:31 i Tankar



Jag bara önskar att jag kunde ligga i din famn just nu. Då kunde jag få
strunta i det här och bara njuta av att du bara är där. Och för att jag
aldrig kan låta bli att le när jag är med dig. :) Eller när jag tänker på dig.
Trodde aldrig att man kunde bli såhär kär.

bläääääää

Publicerad 2009-11-18 16:26:39 i Tankar

Jag vet inte, om det hade varit min vän som hade gjort såhär hade jag säkert varit vrålarg och vågat säga det. Men nu är det så annorlunda. Jag vill inte att pappa ska ogilla mig om jag säger som jag tycker. Att det är jävligt dålig stil att inte ens prata eller rådfråga med mig. När det är en person som jag ser upp till så mycket som bara beter sig så konstigt blir jag inte bara ledsen utan också besviken. För allt det som jag såg upp till rasar ju på en sekund. Nej, nu är jag otroligt ledsen och besviken på dig pappa. Det här är ditt liv och ditt val och det respekterar jag, men samtidigt är det VI som ska bo där också.

<3

Publicerad 2009-11-18 15:07:08 i Allt & inget

ett under att du ser mig
att du fortfarande ser mig
ett under att du ser mig
som någon som kan ge dig

nånting som får dig
vilja vara min

jag vet inte varför, men jag återvänder alltid hit. det var väl något vi gjorde, något vi sa som förändrade mitt liv.

Publicerad 2009-11-18 14:47:37 i Allt & inget

Usch nu är jag helt otroligt nere. Jag som var på sånt topphumör. Jag orkar bara inte med att förlora min pappa. Någon som jag ser som min bästa vän också. Han som kunde ringa mig bara för att säga att han saknade mig och ville ses, eller gå på bio bara sådär. Nu ringer han inte ens på min namnsdag. Eller frågar hur det går i skolan. Nu berättar han inte ens att vi ska flytta, det råkade jag få reda på själv. Jahapp. Frågan är då bara vart bär det av denna gång? Är jag inräknad?

wednesday, like any day

Publicerad 2009-11-18 10:09:12 i Allt & inget

SOLEN SKINER! :D
Och jag har precis fixat iordning mig för en synundersökning i huddinge. Är dags att kirra nyra brillor också, hihi så excited! Blir nog en lunch eller nåt på subways också, supergott.
Men nu ska jag börja röra på mig.
Puss

sötnos

Publicerad 2009-11-18 01:13:20 i Allt & inget



idag var jag med finis en liten stund. skönt. <3
har haft en effektiv dag! wiiiho. nu, sovdags. sen:
synsam 10:30, lunch med tesso och sedan plugg.
sussa sött.
<3

kärlek.

Publicerad 2009-11-18 01:04:43 i Lite vadsomhelst

Jag ogillar det faktum att jag blir beroende av en människa. Visst är jag van vid att känna behov av att prata med min bästa vän, eller att bara umgås med mina bästa vänner. Men jag gillar inte det faktum att jag blir såpass beroende av en person att jag blir ledsen om han eller hon inte hör av sig. På samma sätt som jag älskar det.

Jag skulle vilja säga att det är en del av kärleken. Att kärleken är just som en drog, som ett beroendeframkallande medel som finns i din kropp och att det inte kan tas ut utan att du går igenom samma smärta som en narkoman går igenom när han/hon blir drogfri.

Jag har aldrig velat vara den fjantiga, sötsnuffegullepluttisnuffeluffen, flickvännen som ger upp alla mina vänner och är med min pojkvän. Jag har alltid sagt att jag ska sätta vänner först och det står jag fast vid. Det är så jag uppfostrast. Men nu är allt så annorlunda. Jag har blivit den puttinuttiga flickvännen. Det går bara inte att låta bli. Det går inte att låta bli att tänka på honom, ge komplimanger eller bara le och vara glad. Jag har åtsidosatt några av mina vänner, men varför är det inte tillåtet att göra det ibland?

Är det så att kärlek, när den är på riktig, känns som något du aldrig upplevt förut? Så tror jag att det är.

Every time that we meet, I skip a heartbeat.

Publicerad 2009-11-16 20:27:35 i Allt & inget

Idag har jag haft en hemsk dag, vet inte varför men ack så blödig jag är. Har i stort sett kunnat gråta för att jag sett en söt hund idag. Men men! Nya tag imorgon, nya glasögon från YSL på g dessutom. Awesome. Nu är lillebror på besök här i en vecka, igen. Mysigt, för jag har saknat honom.

Jag önskar att jag kunde sprida ett litet glittrigt pulver över mina vänner. Över de som är ledsna. Varför inte bara vara glada? Visst, vädret suger, det är långt till sommaren och skolan är hemsk just nu. Men det är snart jul, det är snart lov (med andra ord 23 skoldagar kvar). Blir så ledsen av att se alla ledsna. Så nu ska jag nog unna mig mitt sista godis och en kopp te för att komma på bättre humör.

Vad ska jag läsa för skit nu då? Har läst klart Millenium-serien. VAD NUUHHH?!

positiv

Publicerad 2009-11-15 19:53:53 i Allt & inget

Det finns väl fyra-fem saker jag ser fram emot nu.
1. Alexandra & Patrik flyttar till STHLM
2. Jullov/Jul
3. Födelsedag
4. Sommarlov
5. Helg heheheh

Galet positiv tjej va?

We are standing in the way of control

Publicerad 2009-11-13 13:22:51 i Allt & inget

Nu håller jag på och kokar en kopp kaffe, så jag piggnar till lite. Men vet ni att sömn har gjort mig galet mycket piggare, friskare och gladare den här veckan? Oh yes, it's true. Men lite kaffe är aldrig fel på en fredag. Sen ska jag åka och möta upp Martina, kika lite på nya glasögon och småsnacka lite kanske. Sen ska jag nog möta upp min pojkvän. hihi.

Jag som alltid brukar ha helgen planerad in i detalj har nog inget alls som jag måste göra. Det är galet skönt. Men! Nu väntar de sista sidorna i min bok som jag håller på att läsa ut, samt lite coffee.

Don't know which way to turn. Every trifle becoming big concerns. All this time you were chasing dreams, without knowing what you wanted them to mean.

Publicerad 2009-11-13 13:11:04 i Allt & inget

Vad ska man hitta på i julklapp? Hörde att årets julklapp var spikmattan, men va
i helvete ska man med den till? Nej. Min önskelista är väl sisodär 2 st A4 ark lång
men inte innehåller den någon nedrans skitsak. NEIN! Bara saker jag kan ha nytta
av. Hehe. Men då är då frågan vad jag, med begränsad jävla ekonomi, ska köpa
i julklapp till alla?

Namnsdag imorgon. Varför finns det namnsdagar? Kul för mig i alla fall, anser att
man borde få presenter då. Hihihih.

Dagens bild

Publicerad 2009-11-13 09:26:51 i Lite vadsomhelst



Fick, efter en macka, en föning och en kopp te senare bli just min
Marlon Brando. Han var grotesk i sina äldre dagar, man ack en sån
man när han var ung. VAVAVIVA!!

Blä nu ska jag gitta till skolan. Hörs om nån timme! Puss

FREDAG!

Publicerad 2009-11-13 08:54:33 i Lite vadsomhelst

Äntligen, äntligen, äntligen fredag. För mig har den här veckan gått alldeles för långsamt, det har nog varit alldeles för lugnt i skolan.. Hehe. Har precis tvättat håret och påbörjat sminkning, ska pallra mig till skolan för EN rutten geografilektion. Ut i kylan bara.

Jag är redan så galet trött på vinterjackor.. :( Men idag är en glad dag, så lilla jag ska börja göra mig klar! Wiho.
Puss på er

Update

Publicerad 2009-11-12 21:55:12 i Allt & inget

Nu har jag gjort om lite, men usch jag hatare. Höll på ett bra tag, men nu har jag gett upp. Bloggen är ett hopplöst fall. Så jag får väl fortsätta någon annan gång. Men just nu är jag bara galet irriterad på den.

goggo goggo goggo!

Publicerad 2009-11-12 19:22:05 i Allt & inget



På söndag är det planerat att vi ska åka ett gäng och köra lite goggo, hehe
det har ju inte jag gjort på kanske ett och ett halvt år. Galet som FAN. Men
sugen som attan. Och om dom ska få smaka, har redan tänkt fram min
strategi :):):):):) så BERED ER PÅ ATT FÅ PISK!!

the killer in me is the killer in you

Publicerad 2009-11-12 18:10:21 i Allt & inget

Nu är det endast 55 dagar kvar tills jag fyller 18 år, så jag har funderat och kommit
fram till att det är dags att ta tag i att göra saker som inte går att göra när jag fyllt
år. Finns det något speciellt egentligen? Saker blir ju dyrare och sånt, typ sjukvård
och bajs. Men vad finns det för annat jag kan passa på att göra innan jag blir myndig?

Jag har ingen aning. Junibacken? :s

thursday, i'm in love

Publicerad 2009-11-12 16:51:02 i Allt & inget



Ojojoj, en sådan dag. Började med världens lugnaste naturlabb-pass
vid halv nio, chill som satan. Sedan var det tänk 2,5 timmes
textkommunikation, vilket endast blev ett 20-minuters pass. Asnice.
Så vi slutade väl tjugö över tio, väldigt trevlans. Det fick bli en kaffe
med Linnea och Agnes för att sedan dra sig hemåt där jag slog mig
ner i soffan och somnade efter en trevlig carbonara-lunch.

Visste ni att jag börjat planera mitt 18-års firande? Det är trots allt
mindre än två månader kvar, så inbjudningarnan är utskrivna och
ska bara postas. Asnice! Jag är taggad till tusen. Ska nog ha en liten
quiz om mig, så plugga på för att vinna!

So baby don’t worry, You are my only

Publicerad 2009-11-11 22:46:39 i Allt & inget



Idag spenderade jag ännu en kväll med att gråta en skvätt när Grey's
gick på tv. Alex, alex, alex.. Snuffie. Idag har jag inhandlat nya underkläder
och årets första julklapp. Nice nice. Har spenderat större delen av dagen
med Emelie. Min bebis. Och sen ätit middag med mamma ute, det var
mumzigggggt, dock blev min mage dubbelt så stor efter det. hehehehe.

Nu sitter jag här och smörjer in mig. Längtar till fredag. Usch, det är
bara onsdag. Veckan går långsamt som FAN.

hola

Publicerad 2009-11-10 20:09:59 i Allt & inget

Vet inte vad jag ska skriva. Bah. Dampar.

Fikade med Tessan, sen kom Mickis, och så Martina och Malin med. Totally mys. Jag gillare, jag gillare STARKT! Imorgon har jag mentorsamtal. Ska ta vaccinet och slutar kvart i elva. Härlig dag? Nja, pretty chill om man haft cash va.

Snart ska jag hoppa i ett varmt bad och efter det göra varm choklad med vispgrädde och titta på desperate. Ohyes.

Tjarå.

hej:)

Publicerad 2009-11-10 10:36:43 i Allt & inget

Det börjar snart närma sig jul, ja det är ju till och med så att halva november gått nu i helgen.. Så jag har börjat fundera på vad det är man ska handla i julklapp till alla. Det suger. Tänkte skriva upp allt här, men sen kom jag på att alla som jag ska ge presenter till läser min blogg. Japp, så smart är jag.

Men en sak som är säker är att ingen går säker.
Nej usch. Pallar inte med ett seriöst blogginlägg, har fått på tok för lite sömn inatt. Fuckade jävla seperygg.
Nu ska jag dricka te.
dööööööö

PUSS!

Publicerad 2009-11-08 22:38:52 i Allt & inget

Nu ska lilla jag gå och sussa och krya på min rygg och mitt vanliga halsont. Börjar misstänka Niklas, that bastard. FAN!! Hih. Imorgon har jag en lång dag framför mig.. Men det känns som att jag kommer klara det galant, för jag har massa småpengar vilket betyder KAFETERIAHHH!!

Aja, vi hörs kära bloggläsare. Kan ju nästan rabbla upp era namn på en lista med tre pers men visst.
heerå.

jag vill booooort :(

Publicerad 2009-11-08 22:27:41 i Allt & inget

Jag vill inte gå i skolan eller ha vinter. Jag vill ha på mig klänningar och bikinis och fina jeansshorts. Och inte fula skor eller jackor. Jag gillar inte jackor. Och inte koftor. Blä. Jag vill resa bort, gå på stranden, busa i poolen eller i havet, läsa en bra bok och lyssna på bra musik. Äta god somrig mat, åka båt. Näh. Vinter e inte alls skoj. Och den närmsta resan jag ska göra i framtiden är till och från skolan, till Polen (inte alls mysigt ju?) och antagligen till Vemdalen. Ja. Kul.

Jag fick min sommar-abstinens för första gången idag.

fridays

Publicerad 2009-11-06 17:34:44 i Allt & inget

Idag har jag spenderat tid med min finaste Mikaela. Det var mycket väääärt!
Nu har jag precis målat naglarna röda som blod och kom på att jag glömde
mitt smink hos pappa. Kul. Kvällen är som gjord att misslyckas, haha! Blir i
alla fall indiskt till middag, mums. Sen blir det väl idol så får vi se vad som
händer åt när allt kommer till kritan. Hoho.

Buzki.

pallante.

Publicerad 2009-11-06 00:31:13 i Allt & inget



jag är ju inte så jävla bra på sånt här. men inte ska det väl vara SÅ?

nu blir det HIMYM-sömn-skola-mikaela
och inte är mamma hemma imorgon heller. nehej :(

it's true

Publicerad 2009-11-06 00:22:34 i Kärlek

I am safe when I am with you
I feel warm if you want me to
I'm cured, when I'm by your side
I'm alright

Careful where you stand my love
Careful where you lay your head
It's true
We're always looking out for one another

För trots all tomhet, trots det timglas som sliter i oss så ska vi hitta en väg ändå

Publicerad 2009-11-06 00:20:14 i Allt & inget

Jag är ingen person som klarar av att vara ensam. Det gör ingenting om dörrar är stängda och stämningen är stel, bara jag inte är ensam i lägenheten/huset innan jag ska gå och sova. Det gör mig ledsen på något vis, ledsen och ensam. Jag gillar det verkligen inte. Så jag fasar inför den dagen då jag ska flytta hemifrån. Fastän jag är glad att jag har så fina vänner.

Det är konstiga ljud i lägenheten och det låter hela tiden som att någon kliver in genom ytterdörren. Ska nog ladda upp med baseballträet inatt, så jag känner mig trygg. Även om drömmarna jagar mig med personer som dessa:

loco chica

Publicerad 2009-11-05 23:07:39 i Allt & inget

Idag har jag varit med min pojkvän, slagit honom på massa tv-spel. Det är nicee. Killar tror alltid att de är bättre på killiga saker, men serri.. Nej? Plus att jag snart ska äga honom i gokart också, det blir ännu mer nice. Fast roligast är det att vara bättre än gubbar eller killar som är bombsäkra på att en liten tösasak inte kan slå dom i att köra bil, nejnej. I'm in for the thrill.

Eheeehe. Imorgon är det fredagsmys. Jag måste duscha. Jag är flamsig. Julmust e nice!
Puss

puss

Publicerad 2009-11-04 20:52:02 i Allt & inget



Tänk att det redan är onsdag. En dag närmre helg, en dag närmre julen
och min födelsedag. Sen efter jag fyllt år är det bara en månad, så
fyller den fina tjejen på bilden år. Då blir det vi. mot världen!

Fast det är läskigt att bli stor. 18 år, då är man ju vuxen, myndig. Det
börjar sakta krypa lite ångest upp längst min ryggrad. Det blir nog bra.
Nu ska jag njuta av min barndom och krypa upp i mammas knä och
titta på Grey's Anatomy. Puss

nä usch bubblan

Publicerad 2009-11-04 17:31:21 i Allt & inget

Idag vaknade jag med en värre halsont än igår. Men bestämde mig för att pallra mig till skolan i alla fall. Efter att jag kände mig kissnödig för andra gången så gick jag på toaletten och upptäckte att jag kissade blod, detta var ju inte normalt. Så det blev till att ringa vårdcentralen och pallra sig dit. Fick en stark medicin och diagnosen Urinvägsinfektion. Får väl se om det stämmer eller inte. Hoppas på att det inte blir nåt mer blod där inte! Bläh.

love

Publicerad 2009-11-03 20:01:25 i Lite vadsomhelst



Nu försöker jag fortsätta på min essä om kärlek. Efter åtskilliga timmar
av plugg fortsätter kvällen så. This is my life.

The truth hurts

Publicerad 2009-11-02 20:19:13 i Allt & inget

Jag sitter nu och försöker skriva en essä om kärlek. Vet inte riktigt hur jag ska börja, eller vad jag ska välja att skriva om. Det är inte lätt när det är svårt. Men det går bra, jag har mina tankar. Håller på att komma igång nu. Hoho. Ganska schysst läxa att skriva om kärlek däremot! Dock får jag ont i ryggen som fan av att sitta vid den här datorn, den är inte hälsosam denna stol! Bläuh.

Imorgon kommer sötAgnes hem igen, trevlans. SOM jag har längtat. Det blir fina fisken skaru se. Men nu borde jag, trots allt intressant det finns att berätta om, fortsätta skriva om kärlek.
Kärlek är livsviktigt mina vänner! Puss påeeeeer!

gillare

Publicerad 2009-11-02 19:52:22 i Allt & inget

"Det är som att se någon man älskar i ögonen och upptäcka att den personen inte älskar dig längre. Som att ligga på någons bröst, huvudet lyft vid varje andetag och sedan så bara stannar det till, att räcka efter någons hand men aldrig få tag.
ne, man pallante bara."

Gillar mitt inlägg jag skrev i maj. För att jag är ganska cool.

Mikaela, mikaela, mikaela

Publicerad 2009-11-02 10:13:17 i Kärlek



Fina du, med dig har man inte tråkigt en sekund. Man mår inte dåligt
en sekund. Och du bryr dig så mycket om alla andra, du är helt enkelt
en uuuuuuuuunderbar vän med världensbästa karisma och du är värd
allt bra i världen. :)

<3

Publicerad 2009-11-02 09:34:33 i Allt & inget

Jag är helt galen. Helt blind. Helt otroligt förälskad som jag aldrig varit förut.
Men nu ska jag plugga italienska. Om jag kan sluta tänka på honom. :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela